Att anordna en folkomröstning beräknas kosta drygt 280 miljoner kronor. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländsk folkomröstning om EU:s Ukrainaavtal

Efter en namninsamling kan nederländarna komma att ta ställning till undertecknandet av EU:s samarbetsavtal med Ukraina.

Initiativet GeenPeil har med klar marginal nått över de 300 000 underskrifter som krävs för att få till stånd en icke-bindande folkomröstning i Nederländerna. Frågan de ska rösta om är huruvida den nederländska regeringen ska ratificera EU:s stora handels- och samarbetsavtal med Ukraina. För att det ska börja gälla krävs att alla 28 medlemsländer och EU-parlamentet godkänner det.

Initiativtagaren Jan Roos menar att holländarna ska få ta ställning till vad han ser som en utvidgning av EU och ytterligare kostnader för skattebetalarna.

– [Det handlar] inte bara om att [landet] ligger långt borta utan om att det är ett synnerligen korrupt land. Det pågår ett inbördeskrig delvis påbörjat av EU på grund av avtalet. Följden har varit att 200 landsmän har skjutits ned i luften, sade Roos till public service NOS och syftade på nedskjutningen av ett passagerarplan som flög över Ukraina i fjol där närmare 200 nederländska medborgare omkom.

Enligt en talesperson för EU-kommissionen har hittills  EU-parlamentet och 22 medlemsländer ratificerat avtalet och gjort det, men inte Nederländerna. Avtalet ska träda i kraft första januari 2016, sedan tidigare finns dock ett provisoriskt avtal på plats.

När valmyndigheten verifierat underskrifterna måste en folkomröstning hållas inom ett halvår. Om så sker är det första gången i landets historia en folkomröstning äger rum efter en sådan namninsamling.

14 oktober meddelar valmyndigheten om namninsamlingen uppfyllt alla formella krav.