Miljöpartisten Peter Eriksson vädjar till britterna inför den kommande folkomröstningen att rösta nej till att lämna EU. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Öppet brev till brittiska folket: Vi behöver er i EU

Det kommer inte bli lättare att förbättra EU utan britterna. Det skriver Peter Eriksson, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Jag röstade emot en svensk anslutning till EU. Jag trodde att det rika Västeuropa med sin tradition av mindre öppenhet och kolonialmaktshistoria skulle göra Sverige till ett sämre land att leva i. Men tiden har gått och idag är även en lång rad centraleuropeiska länder medlemmar i EU. Och EU:s institutioner är idag ofta pådrivande för en modernare och mer progressiv syn än medlemsländernas egna regeringar.

Det gäller till exempel klimatpolitiken. Jag har mycket svårt att tro att Europa skulle kunna ses som progressivt om det inte fanns en strävan om en gemensam politik med större ansvarstagande från både Europaparlamentet och Kommissionen. Bromsklossarna runt om i regeringar och industri skulle kunna dra i handbromsen mer ostört om inte EU fanns.

Man måste fråga sig om världen skulle bli bättre om inte EU fanns. Och om möjligheterna att klara vår tids stora och svåra utmaningar skulle öka då. Jag tror inte det. Man kan naturligtvis gömma sig i ett hörn och hoppas att allt jobbigt ska gå över. Men problemet är att det inte kommer att göra det. Krigen i Mellanöstern går inte över för att britterna hoppar av. Engelsmännen kommer inte heller att skapa fred på egen hand. Flyktingströmmarna går lättare att stoppa om man bor på en ö långt bort från problemen. Men människor kommer inte att sluta fly för att Storbritannien stänger dörren och halar in bryggan.

Världen behöver mer av samarbete. Och världen behöver Storbritannien. Vi som tror på öppenhet, ansvarstagande, samarbete och handel mellan länder vet att England är en bra partner. Det går ofta att skapa koalitioner för en bättre politik tillsammans med britterna. Vi behöver er. EU behöver er.

Man skulle kunna säga att vi behöver andra formar av samarbete. EU är för dåligt. Men fördelen med EU är att det finns. Allt det där andra som vi skulle vilja ha men som inte finns kanske även kommer att dröja länge än, kanske för länge.

I Sverige pratade vi länge om hur dåligt EU är. Men jag och många andra har slutat med det. Vi pratar idag hellre om hur vi kan göra EU bättre. Det är mycket som behöver bli bättre. Det kommer inte att bli lättare att klara den saken utan britterna. EU behöver Storbritannien.

Peter Eriksson
Europaparlamentariker för Miljöpartiet
(Artikeln är även publicerad i The Guardian 17 september 2015)