EU-parlamentets miljöutskott. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-utskott går emot nationella GMO-veton

Miljöutskottets ledamöter i Europaparlamentet anser att möjligheten för enskilda EU-länder att stoppa GMO-import skulle äventyra den inre marknaden.

I april presenterade EU-kommissionen ett förslag som skulle göra det möjligt för medlemsländerna att begränsa eller stoppa importerad genmodifierad mat och djurfoder som redan fått godkännande på EU-nivå.

Men på tisdagen röstade EU-parlamentets miljöutskott med stor marginal, 47 mot 3, för en resolution om att EU-kommissionen bör skrota förslaget.

– En tydlig majoritet i utskottet vill inte äventyra den inre marknaden. För oss för den nuvarande lagstiftningen vara kvar och medlemsländerna bör axla sitt ansvar och ta beslut tillsammans på EU-nivå istället för att införa nationella förbud, sade utskottets ordförande, den italienske konservative EU-parlamentarikern Giovanni La Via efter omröstningen.

Utskottets ledamöter oroas för att en sådan lagstiftning skulle vara ogenomförbar och leda till att det införs gränskontroller mellan länder som förbjuder GMO-produkter och dem som tillåter dem.

Hela EU-parlamentet väntas ta ställning i frågan i slutet av oktober.