EU-parlamentets talman Martin Schulz. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oroligt parlament vill också forma eurons framtid

EU-parlamentets talman Martin Schulz anklagar EU-kommissionen för att ignorera parlamentet i sin framtidsvision för euroländerna.

I onsdags presenterade EU-kommissionen en rad idéer för att fördjupa samarbetet mellan euroländerna. Men EU-parlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz, anser efter ett möte med ledarna för parlamentets partigrupper att den folkvalda EU-institutionen inte föreslås få det inflytande som den bör ha.

I ett brev till kommissionen beskriver han partigruppsledarna som förskräckta och oroliga över förslagens bristande involvering av EU-parlamentet.

– På pappret kräver alla mer demokratiskt ansvarsutkrävande av det ekonomiska styret som vi sätter upp i EU. Kommissionens paket som det för närvarande ser ut har inte fört oss närmare det målet. Jag ber därför kommissionen att ändra sina förslag för att rätta till detta, sade Martin Schulz i ett uttalande i samband med att brevet skickades.