Annons

Sverige ska ta emot sammanlagt runt 5 700 flyktingar inom omfördelningsprogrammet. Arkivbild.

Bild: Kustbevakningen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige tar emot flyktingar från Italien

Sverige är det första EU-land som tar emot flyktingar inom unionens nya omfördelningsprogram.

På fredags flygs 19 eritreaner in från Italien till Sverige, meddelar Migrationsverket. De utgör ett pilotprojekt som ska ligga till grund för när EU-länderna ska fördela sammanlagt 160 000 flyktingar i behov av internationellt skydd under de kommande två åren. Av dessa ska Sverige ta emot runt 5 700.

Det handlar främst om flyktingar från Syrien, Eritrea och Irak som ankommit antingen Italien eller Grekland. För varje flykting som ett medlemsland tar emot tillhandahåller EU-kommissionen motsvarande 56 000 kronor.

Från och med i dag onsdag har EU-ländernas marina styrkor mandat att anhålla flyktingsmugglare på Medelhavet. Det innebär att de får borda, genomsöka och beslagta fartyg samt anhålla misstänkta flyktingsmugglare på internationellt vatten på Medelhavet och föra dem till det italiensk rättsväsendet.