Tungt beväpnad militär och polis patrullerar Bryssels gator.

Tungt beväpnad militär och polis patrullerar Bryssels gator.

Bryssel lamslaget – terroristinsats fortsätter på tredje dagen

Enligt landets inrikesminister Jan Jambon fortsätter de omfattande insatserna från helgen för att förhindra ett befarat terroristangrepp i Bryssel.

Under söndagkvällens omfattande polis- och militärinsatser i belgiska Bryssel och Charleroi greps 16 personer misstänkta för terrorism. Men Salah Abdeslam som misstänks för delaktighet i Parisattackerna är fortfarande på fri fot och inga vapen eller sprängmedel har hittats.

Regeringen är förtegen om detaljerna kring insatsen som sedan natten till lördag satt den belgiska huvudstaden på högsta nivån av terrorbevakning. I dag måndag är tunnelbanan fortfarande avstäng. Dagis, skolor och köpcentra är också stängda och invånarna uppmanas hålla sig bort från folksamlingar.

– Det är väldigt känsligt, varje detalj kan få hela insatsen att misslyckas. Vi fortsätter till hela saken är avklarad, sade inrikesminister Jan Jambon till nyhetsprogrammet Het Journaal.

Belgiens federala åklagarmyndighet ska i dag måndag besluta om läget för de 16 frihetsberövade, samtidigt väntas landets krismyndighet avgöra huruvida hotnivån ska vara kvar på nuvarande högsta nivå.

I lördags motiverade landets premiärminister Charles Michel den omfattande insatsen med att man fått indikationer på att liknande attentat som det i Paris planerats.

– Vi talar alltså om ett hot där flera individer med vapen och sprängämnen genomför handlingar, kanske samtidigt på flera platser samtidigt, sade Charles Michel.