EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-förhandlare fruktar minimalistiskt klimatavtal

Inför klimattoppmötet i Paris har EU tre mål. – Att uppnå detta kommer inte allt bli lätt, det kan jag försäkra er om, säger EU:s chefsförhandlare Miguel Arias Cañete.

I nästa vecka börjar FN:s klimattoppmöte i Paris där världens länder ska enas om åtgärder för att ta i tu med den globala uppvärmingen.

– Det är ett av årets viktigaste händelser, om inte den viktigaste, säger EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete som representerar alla EU-länder på onsdagen.

Han menar dock att det utkast till avtal som ligger på bordet i dag inte är tillräckligt långtgående.

– Den nuvarande texten är för lång och komplex med allt för många alternativ. Det är fortfarande mycket arbete kvar, säger Arias Cañete som tror att det kommer bli ett avtal men att det riskerar att inte räcka till.

Annons

– Min oro är att vi får ett minimalistiskt avtal, säger Arias Cañete som tillade att EU inte kommer nöja sig med vilken avtalstext som helst.

Enligt klimatkommissionären vill EU se tre delar i ett avtal: ett långsiktigt mål, en återkommande översyn för att granska framstegen och ett system för insyn och ansvarsutkrävande så att alla parter håller det de lovar. EU förespråkar dessutom att avtalet ska bli bindande och att även utsläppsminskningarna ska bli det.

– Men att uppnå detta i Paris kommer inte allt bli lätt, det kan jag försäkra er om, säger Miguel Arias Cañete.

I dag gäller Kyotoavtalet från 1997 men det klimatavtalet omfattar endast 38 länder som tillsammans står för tolv procent av utsläppen i världen. Till Paristoppmötet har i dagsläget 170 länder som står för 95 procent av alla utsläpp skickat in sina klimatplaner.

Klimattoppmötet i Paris pågår från 30 november till 11 december. Förutom klimatkommissionär Arias Cañete representeras EU-länderna av Carole Dieschbourg, miljöminister från det roterande ordförandelandet Luxemburg.