Oleh Bereziuk gruppledare i det ukrainska parlamentet för partiet Självhjälp.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europas mest korrupta stat lovar bättring

– Vi har idag kanske de bästa antikorruptionslagarna i Europa men det räcker inte, säger den ledande ukrainske parlamentarikern Oleh Bereziuk.

Läkaren Oleh Bereziuk leder det konservativa partiet Samopomitjs (sv. Självhjälp) gruppering i det ukrainska parlamentet. Europaportalen fick ett samtal med honom när han i fredags besökte Stockholm. Partiet Självhjälp som innehar jordbruksministerposten är ett av fyra partier som sedan knappt ett år tillbaka delar på regeringsmakten i Kiev.

Som utbildad i USA tillhör han en liten grupp politiker i landet med personlig erfarenhet från en västlig demokrati.  

– Det absolut viktigaste för oss är att skapa en ny offentlig förvaltning eftersom det är det enda som kan utveckla en stat, säger Oleh Bereziuk och lägger till: Ett icke fungerande rättsväsende var en viktig orsak till att staten mellan 2010 och 2013 bokstavligt talat blev rånad av dåvarande president Viktor Janukovytj och hans förtrogna.  

– Nu har Ukraina flera bra ministrar men inga ministerier, säger Bereziuk.

Enligt de senaste siffrorna från Transparency International som kartlägger graden av korruption i världen placerar sig Ukraina på den absoluta botten i Europaligan med plats 142 av 175 undersökta länder i världen.

Hur och när kommer vi att få se ett mindre korrupt Ukraina?

– Så fort som möjligt. Vi har i dag kanske de bästa antikorruptionslagarna i Europa, säger Bereziuk.

Han berättar att det senaste projektet för att motarbeta korruptionen inom tullväsendet är att låta ett specialiserat brittiskt företag, som bland annat varit verksamt i Bulgarien, bygga upp nya rutiner för hur tull administreras så att pengarna verkligen kommer fram till statskassan. På det sättet hoppas de öka tullinkomsterna med 25-30 procent.

Optimism återges även av Volodymyr Hrojsman parlamentets talman, som besökte Sverige på stort officiellt möte med riksdagens talman, statsministern och kungen under måndagen.

– Dag efter dag, månad efter månad, kommer vi att se resultat i kampen mot korruption, sade Hrojsman före avresan till Stockholm.

Men Oleh Bereziuk medger gärna att allt inte går som önskat. Lagarna är förvisso på plats men det räcker inte. Det finns också en kvardröjande mentalitet av gammeldags oligarkiskt och despotiskt styrelsetänk, förklarar Bereziuk.  Han pekar ut riksåklagaren som en propp i rättssystemet som de hoppas att presidenten ska avlägsna.

– Riksåklagaren är en symbol för misskötsamhet och inkompetens, säger Bereziuk och berättar att partigruppen sju gånger förgäves försökt att få till stånd ett möte med riksåklagaren i parlamentet och på riksåklagarens kansli för att diskutera missförhållandena.

I en debattartikel av Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och Litauens utrikesminister Linas Linkevičius i ukrainska tidningen Pravda på tisdagen inför ministrarnas tvådagarsbesök i landet får Oleh Bereziuk draghjälp. Där uppmanas Ukraina till ytterligare och snabba politiska krafttag, inte minst inom rättsväsendet.

Enligt utrikesministrarna visar en nyligen genomförd opinionsundersökning att endast fem procent av ukrainarna litar på domstolsväsendet.

”Detta visar att mer behöver göras för att stärka oberoende, integritet och ansvar av rättsväsendet, inklusive riksåklagarens kansli. Rättsväsendet måste vara fri från politisk inblandning och korruption”, skriver ministrarna.