Annons

Frankrikes president François Hollande. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hollande söker koalition mot IS

Den franske presidenten försöker samla länder som USA, Ryssland och Tyskland i kampen mot terroristorganisationen IS.

François Hollande ska i denna vecka ”aktivera och stärka alla kontakter – diplomatiska, militära och politiska – i kampen mot IS”, enligt Le Monde.

I går måndag träffade Hollande den brittiske premiärministern David Cameron som lovade att bistå Frankrike med baser på Cypern för luftanfall mot mål i Syrien. Cameron lovade dessutom att lägga fram ett förslag i parlamentet om att Storbritannien ska göra flygräder mot IS.

På måndagen samtalade Hollande även med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

I dag tisdag åker Hollande till Washington där han träffar den amerikanske presidenten Barack Obama, på onsdag tar han emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel. På torsdag väntas ett möte med Rysslands president Vladimir Putin och Italiens premiärminister Matteo Renzi och på söndag med Kinas president Xi Jingping.