Sverige fick i praktiken ett undantag mot euron redan 1998 hävdar statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stefan Löfven: Sverige kommer aldrig att ge vika

Sverige kräver att biometriska kontroller införs vid Schengenområdets yttersta gräns. Samtidigt förlängs de svenska gränskontrollerna.

Regeringen vill att biometriska uppgifter kontrolleras vid Schengenområdets yttre gränser. Inrikesministern Anders Ygeman (S) kommer att föreslå det när han på fredag möter övriga EU-länder i ett blixtinkallat möte i Bryssel.

– Nu är det dags att vi inför det, säger statsminister Stefan Löfven (S) och tillägger att han tror att det går ganska snabbt att få biometriska kontroller på plats.

Enligt regeringen är kontroll av biometrisk information en av de mest verkningsfulla åtgärderna eftersom detta finns i alla EU-länders- och i de flesta andra länders pass.

Regeringen beslutade också på torsdagen att förlänga kontrollerna av Sveriges gränser till 11 december. Beslutet motiveras främst av ökat terrorhot.

– Det är det öppna och fria samhället som terroristerna vill förgöra. Det samhället kan vi bara försvara genom att slå hårt mot terrorism och terror. Här kommer jag som statsminister att göra allt som står i min makt: Sverige kommer aldrig att ge vika, säger Stefan Löfven.

Vidare vill regeringen utreda hur man med hjälp av trojaner ska få tillträde till krypterade kanaler som Skype och Viber. Syftet är att kunna övervaka misstänkta brottslingar som gömmer sig bakom modern kommunikationsteknologi.

– Sverige har varit naivt, det inbegriper både borgerliga och tidigare socialdemokratiska regeringar, säger Stefan Löfven och syftar på bristande insikt och handlingskraft när det gäller att förhindra och bekämpa terrorbrott. Han nämner specifikt att det redan 2005 fanns en utredning med åtgärdsförslag klar på regeringskansliet som lämnades utan åtgärd av sittande och efterkommande regeringar.

På Brysselmötet, som är begärt av Frankrike efter terrordåden i Paris, ska även skärpta regler för handelvapen diskuteras samt andra skärpningar av EU:s yttre gräns. Inrikesministrarna ska också ta upp frågan om utbyte av flygpassageraruppgifter, PNR och åtgärder mot terroristfinansiering.

– De europeiska medborgarna förväntar sig ett snabbt, konkret och effektivt svar från EU, säger den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve i ett uttalande.