Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Stilleståndsdagen 11 november - Stå upp för Europatanken

Rosie Rothstein m. fl. 11 november 2015 | Europeiskt ledarskap behövs

Europatanken utmanas i dag av politiska krafter som vill bryta sönder samarbetet och de värden det står för.  Det är tyvärr inte bara extrema politiska grupper i Europa som ger uttryck för främlingsfientlighet och gamla tiders totalitära och nationalistiska idéer. Det skriver Rosie Rothstein ordförande i Svenska Europarörelsen, Håkan Jonsson ordförande i Svenska Paneuropaföreningen, Victor Zetterman ordförande i Unga Européer och Charlotta Holmqvist ordförande i Svenska Kvinnors Europanätverk.

Aldrig mer krig var förhoppningen när kyrkklockorna den 11 november 1918 förkunnade att det första världskriget var slut. Stilleståndsdagen högtidlighålls ännu, även om evig fred visade sig vara en utopi.

Bara drygt tjugo år senare bröt det andra världskriget ut. Efter fredsslutet 1945 insåg europeiska politiker att freden måste bygga på handfast samarbete mellan folk och länder.

Dagens Europeiska union är det praktiska uttrycket för denna fredstanke och i dag är krig mellan de 28 medlemsländerna med en halv miljard invånare en i det närmaste otänkbar tanke.

Men Europatanken utmanas i dag av politiska krafter som vill bryta sönder samarbetet och de värden det står för. Nationalism och främlingsfientlighet är åter på frammarsch i Europa. Rysslands aggressiva politik bryter mot länders rätt till självbestämmande och suveränitet. Makthavarna i Moskva och Europas högerextremister har funnit varandra i en EU-fientlig retorik och politik.

Krigen i vår tid särskilt drabbar kvinnor och barn. Fler är på flykt än någonsin sedan det andra världskriget. Kvinnors aktiva deltagande krävs i fredsprocesser. Därför är det viktigt med extra resurser och akuta insatser för att motverka sexuella övergrepp och människohandel i flyktingläger och i konfliktområden.

I det här läget behövs europeiskt ledarskap, och europeisk sammanhållning. Det behövs dessutom stora satsningar för fred i EUs grannländer.

Det är ju tyvärr inte enbart extrema politiska grupper i politikens utkant som, just nu när behovet av solidaritet är som störst, ger uttryck för främlingsfientlighet och gamla tiders totalitära och nationalistiska idéer. Hur kan någon glömma att just de tankarna ledde till det förra århundradets förödande världskrig?

Tendenserna finns på alla håll i Europa. Men särskilt sorglig är den hårdnande politiken i flera av de postkommunistiska länderna, med Ungern som mest uppmärksammat exempel. Även i andra länder är det presidenter och regeringschefer, och inte enbart extrema politiska grupperingar, som uttrycker förakt mot flyktingar och migranter.

Europasamarbete är här för att stanna. Mänskliga och affärsmässiga relationer över gränserna i form av handel, studentutbyten, jobbpendling och turism har vävt oss tätare samman.

Tillsammans vill vi, de svenska NGO:erna för Europasamarbete, fortsätta att påminna om krigets fasor och den europeiska freds- och samarbetstanken.

Därför får inte dagens generation förslösa de ideal som sammanfattas i parollerna: Aldrig mera krig och ett Europa förenat i mångfald.

Rosie Rothstein
Ordförande i Svenska Europarörelsen

Håkan Jonsson
Ordförande i Svenska Paneuropaföreningen

Victor Zetterman
Ordförande i Unga Européer

Charlotta Holmqvist
Ordförande i Svenska Kvinnors Europanätverk

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret