Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har tidigare uttalat sig kritiskt mot det amerikanska spionaget. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska löften på skam – Sverige offer för spioneri

Trots tidigare uttalanden om att vänner inte spionerar på varandra kommer ytterligare avslöjanden om att Tyskland övervakat EU-länder och en rad organisationer.

I april i år kom det fram att den tyska underrättelsetjänsten BND bistått amerikanska NSA att övervaka bland annat EU-kommissionen och den franska regeringen.

Den tyska tidningen Der Spiegel rapporterar att BND:s spioneri varit mer omfattande än tidigare antaget.

Den federala underrättelsetjänsten ska bland annat ha avlyssnat den svenska ambassaden i Berlin, FN-kontoret i New York och Röda Korset i Genève.

Enligt tidningen ska BND ha bedrivit en del av övervakningen på eget bevåg utan begäran från amerikanska NSA.

Under hösten 2013 blev det ramaskri i Tyskland när det uppdagades att Merkels mobiltelefon avlyssnats av amerikanarna.

– Det har varit en omskakning av förtroendet. Något måste förändras för framtiden och det radikalt, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel då och tillade att ”spionera på vänner – det går alls inte för sig”.

Vid ett EU-toppmöte samma år ska Merkel ha föreslagit för övriga medlemsländers stats- och regeringschefer att ingå ett icke-spioneri-avtal med varandra.    

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden sade i samband med detta att tyska BND känt till det amerikanska spioneriet och att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA och BND ligger ”i samma säng” och har haft ett nära samarbete.