Klimatkommissionär Miguel Arias Cañete, i mitten, på klimatförhandlingarna i Paris.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU bildar klimatallians med utvecklingsländer

Tillsammans med 79 länder kräver EU ett bindande och ambitiöst klimatavtal i Paris.

Klimatförhandlingarna är inne på sin sista vecka när EU på tisdagen meddelade att man hittat bundsförvanter i 79 utvecklingsländer.

Annons

– De här förhandlingarna handlar om att vi alla, både utvecklade och utvecklingsländer, gör gemensam sak och hittar gemensamma lösningar. Det är därför EU och de afrikanska, karibiska och Stillahavsländerna har enats om att gå samman för ett ambitiöst resultat här i Paris. Vi uppmanar andra länder att ansluta sig till oss, sade EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete som företräder medlemsländerna i förhandlingarna.

De sammanlagt 107 länderna kräver att avtalet blir ”rättsligt bindande, inkluderande, rättvist, ambitiöst, hållbart och dynamiskt”. De vill dessutom ha en översyn av åtagandena som länderna gör vart femte år och möjligheter att granska att länderna lever upp till en eventuell överenskommelse.