Flyktingar anländer Grekland. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ilska över grekisk flyktinghantering

Grekland hotas att uteslutas från Schengensamarbetet om landet inte gör mer för att hantera flyktingkrisen.

Flera medlemsländer har länge våndats över hur Grekland hanterat de hittills över 700 000 flyktingar som ankommit landet för resa vidare norrut.

Slovakiens premiärminister Robert Fico menar att informellt är alla övertygade att Grekland inte bör höra till det passfria Schengen.

– Vi kan inte tolerera att vi har ett medlemsland som öppet har avsagt sig skyddet av Schengengränserna, sade Fico i samband med helgens toppmöte i Bryssel, rapporterar Aktuality.

Landet har dessutom vägrat ta emot EU-hjälp, bland annat från gränsbyrån Frontex och experter, för att hantera det stora flödet av personer på flykt. Av de mottagningscenter, eller hotspots, som skulle vara på plats innan december finns bara en.

– Den röda linjen för tyskarna var [var när grekerna inte tillät] Frontex att komma in och hjälpa dem. Tyskarna är ursinniga och det är därför det talas om att kasta ut Grekland, sade en icke-namngiven EU-ambassadör till Financial Times.

Grekland har dock ingen gräns mot andra Schengenländer och en uteslutning ur samarbetet skulle enligt en grekisk tjänsteman inte påverka flyktingströmmarna nämnvärt.

– Det finns inga flyktingar som lämnar Grekland med flyg, sade tjänstemannen.

På fredag träffas medlemsländernas inrikesministrar i Bryssel och då väntas frågan diskuteras. Enligt tidningen ska de göra det klart för Grekland att ”drastiskare åtgärder” kommer vidtas om inte landet förbättrar situationen innan EU-toppmötet i mitten av december.