Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Vägskylt funnen i Luxemburg. Arkivbild.

Kontroversiellt förslag: Enskilda länder förlorar inflytande över gränsbevakning

11 december 2015

En ny EU-byrå med egen övervakningspersonal ska öka kontrollen av unionens yttre gränser. Beslut om insats föreslås ligga i EU-kommissionens händer utan att enskilda medlemsländer kan sätta stopp.

I nästa vecka presenterar EU-kommissionen en rad förslag för att hantera flyktingssituationen i medlemsländerna.

Ett av förslagen är att inrätta en europeisk gräns- och kustvakt som kan hjälpa medlemsländerna vid stora inflöden av flyktingar.

En mycket kontroversiell detalj är att vakten ska kunna sättas in utan att medlemslandets regering ber om det, enligt den belgiska tidningen Le Soir som läst förslaget.

EU-kommissionen ska ha sista ordet att sätta in gräns- och kustvakten efter rekommendation från en nybildad EU-byrå som tar över uppgiften från Frontex. Medlemsländerna föreslås bara kunna stoppa en insats om en kvalificerad majoritet röstar emot rekommendationen.

Den nya byrån föreslås kunna hyra och styra över egna gränsvakter och köpa egen utrustning. Kommissionen vill även ge den mandatet att kunna avvisa personer som inte har rätt att vistas i EU.

Gräns- och kustvakten ska bestå av mellan tusen och två tusen personer och kunna mobiliseras inom tre dagar.

Planen kläcktes efter att Grekland under flera månader vägrat ta emot hjälp från övriga medlemsländer att hantera flyktingsituationen. Landet har kritiserats för att bryta mot EU-regler om att flyktingar ska registreras innan de tar sig vidare.

Tidigare under december skickade Frankrikes och Tysklands inrikesministrar ett gemensamt brev till kommissionen där de begärde en sådan möjlighet. En begäran som kommissionen besvara med att lägga skarpa förslag redan på tisdag.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare gjort principiella invändningar.

– Sverige vill ju vara med och se till att vi kan upprätthålla respekten för gränserna. Men däremot är jag noga med att påpeka att den svenska gränskontrollen är ett svenskt mandat och ett nationellt beslut som ska ta det, sade Stefan Löfven vid ett EU-toppmöte för två månader sedan.

I dag fredag kommenterade utrikesminister Margot Wallström förslaget med att regeringen vill vänta och se.

– Det här får diskuteras när vi har konkreta förslag, säger Wallström och tillägger att frågan visserligen ska behandlas på toppmötet i nästa veckan men att inget beslut kommer att tas där.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret