Vägskylt funnen i Luxemburg. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kontroversiellt förslag: Enskilda länder förlorar inflytande över gränsbevakning

En ny EU-byrå med egen övervakningspersonal ska öka kontrollen av unionens yttre gränser. Beslut om insats föreslås ligga i EU-kommissionens händer utan att enskilda medlemsländer kan sätta stopp.

I nästa vecka presenterar EU-kommissionen en rad förslag för att hantera flyktingssituationen i medlemsländerna.

Ett av förslagen är att inrätta en europeisk gräns- och kustvakt som kan hjälpa medlemsländerna vid stora inflöden av flyktingar.

En mycket kontroversiell detalj är att vakten ska kunna sättas in utan att medlemslandets regering ber om det, enligt den belgiska tidningen Le Soir som läst förslaget.

EU-kommissionen ska ha sista ordet att sätta in gräns- och kustvakten efter rekommendation från en nybildad EU-byrå som tar över uppgiften från Frontex. Medlemsländerna föreslås bara kunna stoppa en insats om en kvalificerad majoritet röstar emot rekommendationen.

Den nya byrån föreslås kunna hyra och styra över egna gränsvakter och köpa egen utrustning. Kommissionen vill även ge den mandatet att kunna avvisa personer som inte har rätt att vistas i EU.

Gräns- och kustvakten ska bestå av mellan tusen och två tusen personer och kunna mobiliseras inom tre dagar.

Planen kläcktes efter att Grekland under flera månader vägrat ta emot hjälp från övriga medlemsländer att hantera flyktingsituationen. Landet har kritiserats för att bryta mot EU-regler om att flyktingar ska registreras innan de tar sig vidare.

Tidigare under december skickade Frankrikes och Tysklands inrikesministrar ett gemensamt brev till kommissionen där de begärde en sådan möjlighet. En begäran som kommissionen besvara med att lägga skarpa förslag redan på tisdag.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare gjort principiella invändningar.

– Sverige vill ju vara med och se till att vi kan upprätthålla respekten för gränserna. Men däremot är jag noga med att påpeka att den svenska gränskontrollen är ett svenskt mandat och ett nationellt beslut som ska ta det, sade Stefan Löfven vid ett EU-toppmöte för två månader sedan.

I dag fredag kommenterade utrikesminister Margot Wallström förslaget med att regeringen vill vänta och se.

– Det här får diskuteras när vi har konkreta förslag, säger Wallström och tillägger att frågan visserligen ska behandlas på toppmötet i nästa veckan men att inget beslut kommer att tas där.