Statsminister Stefan Löfven (S) och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven om att få skicka flyktingar till andra EU-länder: Det blir tufft

Statsminister Stefan Löfven ska under EU-toppmötet försöka övertyga övriga stats- och regeringschefer om att Sverige ska få skicka asylsökande till andra länder

I början av november skickade svenska regeringen en formell begäran till EU-kommissionen om att få delta i unionens nya omfördelningsprogram för flyktingar.

Men EU-kommissionen har, trots löfte om snabb behandling av begäran, ännu inte lagt ett förslag om att lägga Sverige i samma kategori som Grekland och Italien som redan omfördelar flyktingar till andra medlemsländer.

Frågan om huruvida Sverige ska få klartecken ska tas upp på högsta politiska nivå under veckans EU-toppmöte i Bryssel. I det senaste utkast till slutsatser finns en skrivning som enligt statsminister Stefan Löfven (S) ”är viktig för det fortsatta agerandet”.

Det står att ”EU-institutionerna och medlemsländerna måste brådskande […] överväga att inkludera medlemsländer under högt tryck som har bett om” att får vara med i omfördelningprogrammet.

Statsministern säger på väg in på toppmötet att det kan bli svårt att behålla skrivningen – en rad EU-länder invänder att Sverige, som låtit stora flyktingströmmar komma in i landet, ska få skicka flyktingar till andra länder.

– Det kommer bli tufft för det finns länder som inte vill att det ska finnas en sådan ordning, säger Stefan Löfven som motiverar begäran med att ”Sverige har en speciell position”.

– Vi är i ett unikt läge. Det finns inget land som ens är i närheten av vad vi har gjort och av hur många vi tagit emot, säger Löfven.