Flyktingar passerar en gränsövergång till Kroatien. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU förbereder förlängda gränskontroller

För att minska flyktingströmmarna ser EU-kommissionen över möjligheterna att införa inre gränskontroller i upp till två år.

EU-ländernas inrikesministrar efterfrågade under måndagens informella möte i Amsterdam möjligheten att förlänga de tillfälliga gränskontroller som satts upp för att minska flödet av flyktingar. Det handlar om de inre gränserna mellan Schengenländerna som i vanliga fall inte har några systematiska kontroller.

EU-kommissionen meddelade på tisdagen att de rättsliga underlaget för att kunna införa en sådan förlängning i upp till två år förbereds.

– Vi är inte där än, men vi vill vara beredda så vi går vidare med möjligheterna som är tillgängliga under artikel 26 [i Schengenregelverket] om och när vi måste aktivera dem, sade EU-kommissionens migrationstalesperson Natasha Bertaud på tisdagen.

I nuläget har sex länder, däribland Sverige och Tyskland, infört gränskontroller som får vara på plats i högst sex månader. Regelverkets artikel 26 tillåter gränskontroller i upp till två år men speciella tillstånd behövs för detta.

Samtidigt har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker svarat positivt på en förfrågan från Sloveniens premiärminister Miro Cerar att öka kontrollen vid Makedoniens gräns mot Grekland. Syftet är att se till att endast de i behov av internationellt skydd kan röra sig vidare norrut.

EU-kommissionen skickade i förra veckan en expertgrupp för att ta reda på vad som behövs för att stärka gränsskyddet.

En rad inrikesministrar, framför allt Österrikes Johanna Mikl-Leitner, har dessutom åter fört på tal möjligheten att tillfälligt utesluta Grekland ur Schengensamarbete. Detta är dock något som enligt EU-kommissionen inte går att göra.

– Det finns ingen plan som helst på att utesluta Grekland. Det har aldrig diskuterats. Det går inte enligt de nuvarande reglerna, sade Natasha Bertaud på måndagen.

Redan i början av december i fjol väckte en rad medlemsländerna möjligheten att tillfälligt utesluta Grekland ur Schengensamarbetet med motiveringen att landet inte gjorde tillräckligt för att stoppa flyktingströmmarna.

Grekland har dock ingen landsgräns mot andra Schengenländer och en uteslutning ur samarbetet skulle inte påverka flyktingströmmarna nämnvärt.