Kovändning kan ge Spanien vänsterregering

Spanska socialdemokrater och vänsterpartister kan bilda regering efter att Podemos-ledaren ändrat sig.

Regeringsförhandlingarna i Spanien pågår utan resultat efter december månads parlamentsval. Inget av de två traditionella regeringspartierna, konservativa PP och socialdemokratiska PSOE, fick egen majoritet.

Premiärminister Mariano Rajoy från PP som blev störst i valet fick förtur att sondera terrängen för att bilda regering.

Nu ökar pressen ytterligare på Rajoy efter att  EU-parlamentarikern och ledaren för vänsterpartistiska Podemos, Pablo Iglesias, sträckt ut en hand till socialdemokraterna och Förenade vänstern, rapporterar El País. Partiet hade tidigare avvisat att ingå i en regering med socialdemokrater. För att få egen majoritet måste dock fler partier ingå än de tre.

Socialdemokraternas ledare Pedro Sánchez säger dock att han vill invänta resultatet från premiärminister Rajoys försök. Det har tidigare spekulerats i att PP och PSOE kan komma att bilda en bred koalition.

På onsdag inleder kung Felipe en andra förhandlingsrunda.

I grannlandet Portugal misslyckades den konservative förre premiärministern Pedro Passos Coelho i höstas att bilda regering vartefter socialdemokrater tillsammas med två vänsterpartier kunde enas om regeringssamarbete.