Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Motsägelsefulla EU-uppgifter om flyktingsiffror

EU-kommissionären Frans Timmermans uppgifter om att 60 procent av flyktingarna i Europa inte kommer från konflikthärdar och därmed inte har anledning att söka asyl motsägs av FN och EU:s egen statistik.

Tidigare i veckan hävdade EU-kommissionens förste vice ordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, att runt 60 procent av alla flyktingar som tagit sig till EU-länderna ”inte har en enda anledning att ansöka om flyktingstatus”.

Han menade att en stor del av dem som sökt sig till EU kommer från nordafrikanska länder som Marocko och Tunisien.

Sett till de asylansökningar som lämnades in för första gången i något EU-land under fjolåret utgjorde 60 procent av dem från personer från Syrien, Irak eller Afghanistan, enligt siffror från statistikbyrån Eurostat.

Det nordafrikanska land som stod för flest asylansökningar, Algeriet med drygt 3 000 ansökningar motsvarande 0,3 procent, kommer först på 23 plats på listan över asylansökningar under 2015.

Enligt EUobserver som citerar både EU:s gränsbyrå Frontex och FN:s flyktingorgan UNHCR utgjorde syrier, irakier och afghaner – alla från konfliktzoner – närmare 90 procent av alla flyktingar som anlände till Grekland i december i fjol.

Även en undersökning av nationaliteten på flyktingar som anlänt Grekland under början av 2016 genomförd av den mellanstatliga flyktingorganisationen IOM visar på att runt nio av tio kommer från antingen Syrien, Irak eller Afghanistan.