Kristdemokraternas Lars Adaktusson i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet stämplar IS-övergrepp som folkmord

Parlamentarikerna uppmanar det internationella samfundet att omedelbart vidta åtgärder för att stoppa IS systematiska massmord på religiösa minoriteter.

Den svenske parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) har lett arbetet i Europaparlamentet med att ta fram den icke bindande resolutionen som stöddes av en stor majoritet av ledamöterna under torsdagens omröstning.

– Detta är ett historiskt beslut [och] en tydlig signal till medlemsländerna, EU-kommissionen och det internationella samfundet att agera, sade Lars Adaktusson i ett uttalande.

− Vi måste våga kalla dessa hemska brott för vad de är. Vi kan inte vänta tills folkmord har fullbordats. FN och alla aktörer i regionen måste agera nu. Det är också viktigt att frågan når internationella brottmålsdomstolen, sade Miljöpartiets parlamentariker Bodil Valero.

Resolutionen fördömer IS övergrepp på minoriteter som kristna, jezider, turkmener, shiiter, mandéer och sunniter som inte delar deras tolkning av islam. Parlamentet anser att övergreppen bör klassas som krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

”Utan att övervärdera betydelsen av folkmordsresolutionen finns anledning att tro att Europaparlamentets beslut nu kan komma att förändra dynamiken i diskussionen om världssamfundets ansvar för det som sker i spåren av Islamiska statens härjningar.”, skriver Lars Adaktusson på sin blogg.