EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Glad Malmström: Frihandelsavtal med helt nytt investeringskydd

Trots att frihandelsavtalet mellan EU och Kanada var klart har parterna enats om att byta ut kritiserade delar mot nya bestämmelser.

Avtalet mellan EU och Kanada, kallat Ceta, blev färdigförhandlat redan i slutet 2014 och har därefter översatts och nagelfarits av jurister.

Men motstånd mot den omdebatterade investeringsklausulen ISDS som ingick i avtalet har gjort att kommissionen väntat med att föreslå ett godkännande i EU-parlamentet och medlemsländerna.

Men nu har kanadensarna gått med på EU-kommissionens begäran och bytt ut ISDS-klausulen mot en ny modell av investeringsskydd, det så kallade ICS. Det är den modellen som Malmström även vill ska ingå i EU:s frihandelsavtal med USA som nu håller på att förhandlas fram.

Annons

– Vi har mycket goda nyheter. Den nya kanadensiska regeringen har varit mycket lyhörd för vår oro, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på måndagen.

Den nya modellen innebär bland annat att ett permanent domstolssystem för investerartvister sätts upp och att beslut ska kunna överklagas.

Handelsavtalet innebär bland annat att 99 procent av alla tullar försvinner, att företag ska kunna göra offentliga upphandlingar i både EU och Kanada och öppnar tjänstemarknaderna.

I juni skickas avtalet till medlemsländer och Kanada för godkännande. Därefter ska EU-parlamentet ta ställning till det. Malmström hoppas att avtalet kan börja gälla 2017.