Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tidigare fackföreningsaktivisten och numera EESK:s ordförande Georges Dassis.

Läsartext: Glöm inte bort EU2020

Ellen Nygren 26 februari 2016 | Rapport från EESK:s februarimöte.

Tillväxt och konkret fattigdomsbekämpning är två viktiga delmål i EU2020-strategin som måste lyftas fram. Det skriver Ellen Nygren LO:s ledamot av EESK i Bryssel.

Vid Europeiska ekonomisk sociala kommitténs EESK möte 17 – 18 februari fördes en debatt om EU:s årliga tillväxtöversikt.

Till debatten var europaparlamentarikern Maria Joao Rodrigues inbjuden, eftersom hon är föredragande för detta ärende i europaparlamentet. Hon talade om att den europeiska integrationen genomgår en grundläggande kris. Planeringsterminen ska användas så att vi kan uppnå våra uppsatta mål inom Europa 2020-strategin och det är tämligen bortglömt idag. Europa 2020-strategin måste användas för att införliva tillväxt- och sysselsättningsstrategier.

Hon ställde också frågan om vilken väg eurozonen ska ta, eftersom kommissionen för första gången infogat en särskild rekommendation till euroländerna. Intern devalvering med lägre löner är inte rätt väg.

Vi måste öka intern efterfrågan. Företag måste skapa arbetstillfällen i Europa. Den inre marknaden måste fullbordas och vi måste ta itu med krisen inom eurozonen. Bankerna måste övervakas. EESKs yttrande om den årliga tillväxtöversikten betonar vikten av investeringar i sysselsättning och socialpoltik.

Andra dagen antogs ett yttrande om fattigdomsbekämpning utarbetat på initiativ från det nederländska ordförandeskapet. Fattigdomsbekämpning ingår i de nederländska prioriteringarna för EU-arbetet första halvan av 2016.

EESK uppmanar ministerrådet att upprepa sitt åtagande från Europa 2020-strategin om att antalet personer som lever under fattigdomsgränsen ska minskas med minst 20 miljoner fram till 2020. Kommittén rekommenderar att fattigdomsmålet finns med under hela processen från den årliga tillväxtöversikten till de landsspecifika rekommendationerna.  

Ellen Nygren

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret