Sverige fick i praktiken ett undantag mot euron redan 1998 hävdar statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Sverige har undantag för euron

En EU-formulering om euron inför dagens toppmöte i Bryssel orsakade en strid på riksdagens EU-nämnd. Fyra partier vill att Sverige kräver ett undantag mot euron något som statsminister Stefan Löfven menade redan fanns i praktiken.

Under veckans EU-toppmöte i Bryssel ska stats- och regeringscheferna diskutera nya villkor för Storbritanniens medlemskap. Inför mötet har representanter från medlemsländerna tagit fram ett utkast till kompromiss. I det finns en skrivning som statsminister Stefan Löfven (S) läste upp i riksdagens EU-nämnd på onsdagen "De medlemsstater som inte har euron som valuta och inte heller har ett formellt undantag ska bli ålagda att arbeta för att ansluta sig till eurosamarbete". Det är i sak inget nytt men ledde ändå till debatt.

– Den formuleringen är olycklig. Jag kommer att vara tydlig på det här mötet att det måste råda full respekt för den svenska folkomröstningen om euron, inget annat är acceptabelt, sade Stefan Löfven men möttes med krav på ett formellt svenskt undantag mot att behöva införa euron som valuta.

– Låt även Sverige få ett undantag mot euron, menade Andreas Carlsson (KD). Något som även Centern, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet krävde.

Statsministern invände att det bara var Storbritannien och Danmark som sedan länge har formella undantag mot att införa euron och att nu ta strid för att även Sverige ska omfattas inte skulle underlätta för att Storbritannien blir kvar i EU.

Men senare under mötet förändrar han sin beskrivning av det svenska förhållande till euro med att Sverige trots allt redan har ett undantag.

– När det gäller euroundantaget så har vi i praktiken det. Det finns ett beslut i rådet 1998 som säger följande: Grekland och Sverige uppfyller för närvarande inte villkoren för införande av den gemensamma valuta. Grekland och Sverige ska följaktligen ges undantag i enlighet med artikel 109 k i fördraget, sade Stefan Lövfen.

– Handen på hjärtat: Vem tror att EU skulle fatta ett beslut att nu ska Sverige mot sin vilja gå in i euron. Hur ska det gå till skulle jag vilja fråga. Det blir ingen euro förrän Sverige i så fall har bestämt sig att gå med, sade Stefan Löfven.