Sega regeringsförhandlingar i Spanien – nyval kan bli lösning

Förhandlingarna präglas av svåra motsättningar och drar ut på tiden.

I dag tisdag träffar den spanske kungen Felipe partiledarna för att försöka medla fram en lösning på regeringsförhandlingarna som nu är inne på sin andra månad.

Inget av partierna fick efter fjolårets parlamentsval egen majoritet i parlamentet. En bred koalition mellan det konservativa PP och socialdemokratiska PSOE har uteslutits av de sistnämnda. För övriga alternativ krävs att minst tre partier enas.

Traditionellt har spansk politik dominerats av de två partierna som turats om om regeringsmakten. I och med valet i december kom två ny partier – vänsterpartistiska Podemos och liberala Ciudadanos – in med nästan en tredjedel av platserna i parlamentet.

Premiärminister Mariano Rajoy har redan tackat nej till kungens första erbjudande att bilda regering på grund av oro att han inte skulle klara ett förtroendevotum i parlamentet.

Socialdemokraternas ledare Pedro Sánchez kan nu få uppdraget att försöka bilda regering.

Officiellt har PSOE inte inlett några förhandlingar men bakom kulisserna förs enligt El País intensiva diskussioner.

Socialdemokraterna har tagit fram ett 50-sidigt utkast som ska ligga till grund för en eventuell regering. Dokumentet försöker identifiera ståndpunkter som kan ena PSOE, vänsterpartistiska Podemos, liberala Ciudadanos och de småpartier som behövs för att kunna få egen majoritet i parlamentet.

Men Podemos ledare tillika EU-parlamentarikern Pablo Iglesias har uteslutit ett samarbete med Ciudadanos. Han täcker inte heller stödja en allians mellan PSOE och Ciudadanos.

Själv förespråkar Iglesias en koalition mellan Podemos, socialdemokrater, Förenade vänstern och en handfull småpartier.

Enligt den spanska författningen måste ett nyval äga rum senast två månader efter att den första förtroendeomröstningen i parlamentet ägt rum. Än så länge har dock detta inte skett och det finns ingen klausul som säger när det senast måste ske.