Tusk om pågående toppmöte: Vissa framsteg

Bland stats- och regeringscheferna råder oenighet huruvida EU-toppmötets första dag kom närmare eller lägre från en uppgörelsen med Storbritannien.

Torsdagens EU-toppmöte i Bryssel avbröts i natt utan att stats- och regeringscheferna hade enats om nya medlemskapsvillkor för Storbritannien.

– För tillfället kan jag bara säga att vi gjort vissa framsteg men mycket återstår att göra, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk när mötet avbröts vid halvtretiden.

Under mötet hade den brittiske konservative premiärministern David Cameron höjt insatserna genom att kräva att landet ska kunna stoppa arbetande EU-migranter att få vissa arbetsrelaterade bidrag i upp till 13 år. Han hade tidigare krävt fyra år.

En annan olöst fråga på området är hur mycket barnbidrag EU-migranter ska få till sina barn som inte bor i Storbritannien. Cameron höjde även här sitt tidigare krav på att minska bidragen efter prisnivåerna i landet där barnet bor till att helt sluta betala ut dem.

Visegradländerna – Tjeckien, Polen, Slovakien och Ungern – trycker på för att begränsa omfattningen av åtgärderna som riskerar att drabba deras medborgare som arbetar i Storbritannien.

Även statsminister Stefan Löfven, som säger sig beredd att gå långt för att hålla kvar britterna, anser att 13 år är för lång tid att diskriminera EU-medborgare.

– Det är viktigt att undantagen i de sociala rättigheterna blir begränsade på något sätt, sade Löfven efter mötet.

Samtidigt insisterade den belgiske liberale premiärministern Charles Michel på en klausul i överenskommelsen som slår fast att ytterligare förhandlingar inte får ske efter denna. Syftet är att se till att britterna efter ett möjligt nej i den utlovade folkomröstningen kommer tillbaka till Bryssel med ytterligare krav för att stanna. Det belgiska kravet stöds även av Frankrike som även vill försäkra sig om att Storbritannien i framtiden inte kan hindra ytterligare fördjupning av eurosamarbetet.

Ett par stats- och regeringschefer, bland annat Italiens och Finlands, lämnade toppmötets först dag mindre säkra på att det blir en uppgörelse.

En EU-tjänsteman säger till BBC att hen förväntat sig svårigheter, men inte i den utsträckningen.

– Vi hade uppriktigt sagt hoppats på att vissa [av stats- och regeringscheferna] skulle vara mindre kritiska, sade tjänstemannen.

Efter att rådsordförande Donald Tusk blåst av mötet hölls  en rad enskilda möten mellan honom, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, David Cameron, Frankrikes François Hollande, Belgiens Charles Michel och Tjeckiens Bohuslav Sobotka. David Cameron lämnade mötet halv sex på morgonen.

Inför torsdagens möte gav Litauens frispråkiga och erfarna president Dalia Grybauskaitė sin syn på förhandlingarna om de brittiska kraven på landets framtida EU-medlemskap

– Var och en ställer till med ett eget drama och sedan enas vi, sade Grybauskaitė.

I dag vid elva inleddes nya enskilda möten. Hela toppmötet är planerat att sätta i gång runt halv två i eftermiddag.