Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Tusk oroas för fler "egoistiska" folkomröstningar

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är rädd att andra medlemsländer tar efter det brittiska kravet på omförhandling av EU-medlemskapet följt av en folkomröstning.

Donald Tusk menar att fler länder kan komma att ta efter den brittiska premiärministern David Camerons modell att utlysa en folkomröstning och ställa krav på EU-medlemskapet. Han kallar det för en "mycket attraktiv modell för vissa politiker i Europa för att nå något internt, egoistiskt mål".

– Det är inte bara min intuition. Jag vet med säkerhet att vissa politiker i Europa är redo att använda denna politiska modell för att påvisa att de är helt oberoende av Bryssel och EU. Det är den populäraste politiska melodin i vissa huvudstäder, sade Donald Tusk till Financial Times på onsdagen.

I Frankrike har högerextrema Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen lovat en folkomröstning om hon vinner nästa års presidentval.