Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) om EU:s avtal med Turkiet "det återstår mycket att göra". Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stefan Löfven inför toppmöte: Vi riskerar hela EU-samarbetet

EU försöker öka pressen på Turkiet för att hitta lösning på den europeiska flyktingkrisen.

På måndag träffar statsminister Stefan Löfven (S) och hans EU-kollegor den turkiska premiärministern Ahmet Davutoğlu i Bryssel för att få fart på en tre månader gammal flyktingöverenskommelse mellan EU och Turkiet. Efter mötet sätter sig EU-ledarna ner för att ånyo tala ut om flyktingpolitiken en diskussion som pågått på europeisk toppnivå i snart ett år. Sammankomsten är ett förspel till det skarpa EU-toppmötet som kommer vecka därpå den 17 mars.

– Vi står inför en situation där EU har att hantera en av sina största utmaningar någonsin. Klarar inte vi att hantera den här flyktingkrisen på ett gemensamt och bra sätt så riskerar vi så mycket mer. Vi riskerar faktiskt hela EU-samarbetet, säger en allvarlig Stefan Löfven på fredagen till riksdagens EU-nämnd.

När det nya samarbetet med Turkiet presenterades i höstas fanns det förhoppningar att flyktingströmmen till EU skulle minska.

– Det återstår mycket att göra och vi ser dessvärre ett ökat antal flyktingar som tar sig från Turkiet till Grekland så här i början av året jämfört med i fiol, säger Stefan Löfven och sammanfattar EU:s uppfattning: Turkiet måste vidta fler åtgärder för att förbättra situationen för flyktingar i landet men också för att bekämpa människosmuggling och stärka gränskontrollen.

En fråga som delar EU-nämnden är huruvida Turkiet ska anses som ett säkert land att skicka tillbaka turkiska medborgare till som söker asyl i EU. Den svenska regeringen motsätter sig detta med hänvisning till de politiska oroligheterna i Turkiet. Den inställningen i frågasätt av Moderaterna som menar att regeringens uppfattning bara delas av Cypern i EU.

– Det blir inkonsekvent om man säger att det är ett säkert land för återtagande av medborgare från tredje land men inte [för medborgare] från Turkiet, säger Ulrika Karlsson (M).

I veckan presenterade EU-kommissionen ett förslag om en ny humanitär katastroffond som skulle bistå EU-länder som plötsligt hamnar i en svår situation som exempelvis Grekland som får ta emot många flyktingar från Turkiet.

Sverige är inte beredda att skjuta till nya pengar till fonden säger finansminister Magdalena Andersson (S) utan regeringen förväntar sig att pengarna tas inom EU:s befintliga budget. Där emot kan Sverige bistå med annat säger statsministern.

– Det kan handla om flygplan eller helikoptrar men det återstår att se vad Grekland själv vill ha hjälp med, säger Stefan Löfven och tillägger att Sverige även kan förse Grekland med monteringsfärdiga hus och tält för flyktingmottagande.