Hoppa till artikelns andra spalt.

Topptillväxt i Sverige – dubbla EU-snittet

Sverige toppar listar över de starkast växande ekonomierna i EU. – Ett rejält tryck i svensk ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson.

Under fjolårets sista kvartal växte den svenska bruttonationalprodukten med 4,5 procent jämfört med samma kvartal 2014, visar Eurostats senaste sammanställning. Det är mest av alla medlemsländer.

För Irland, som väntas få den klart starkast växande ekonomin under 2015, finns dock ännu inga uppgifter för sista kvartalet 2015.

För EU-länderna i genomsnitt växte ekonomin med mindre än hälften den svenska tillväxten: 1,8 procent.

Finansminister Magdalena Andersson (S) firar den starka svenska ekonomin.

– Just nu är det ett rejält tryck i svensk ekonomi och det är oerhört positivt, sade hon i förra veckan.

Även sista kvartalet 2015 jämfört med föregående kvartal hade Sverige den starkaste tillväxten med 1,3 procent – mer än exempelvis Italiens hela årstillväxt.

Finansministern avvisar dock att den kraftiga ökningen på slutet av året enbart beror på statliga utgifter på grund av flyktingmottagandet.

– Ibland låter det lite som att det är bara är ökade offentliga utgifter på grund av att det är många asylsökande som förklara det här men så är det inte. Det här är mycket att de svenska exportföretagen går väldigt bra och att vi har höga investeringar i Sverige, sade Andersson.