Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och hans brittiska kollega George Osborne varnar för Brexit. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare skramlar och varnar inför brittisk folkomröstning

Med två månader kvar till den brittiska EU-omröstningen inleder europeiska ledare sina kampanjer för att få britterna att stanna kvar i unionen.

I fredags inleddes officiellt kampanjandet inför juni månads folkomröstning i Storbritannien om landets fortsatta EU-medlemskap.

I en debattartikel varnar den brittiske finansministern George Osborne att landets ekonomi till år 2030 kommer att krympa med sex procent om landet lämnar EU. Det motsvarar 50 000 kronor per brittiskt hushåll årligen.

”Slutsatsen är tydlig: för Storbritanniens ekonomi och för familjer skulle det vara den mest extraordinära självförvållade skadan att lämna EU”, skriver Osborne i det kanske tydligaste ställningstagandet från den brittiska regeringen att rösta ja i folkomröstningen om landets EU-medlemskap 23 juni.

I dag måndag publiceras en tjock rapport från brittiska finansdepartement som visar på för- och nackdelar med EU-medlemskapet. iI den utreds tre alternativa lösningar för landet om britterna röstar för att lämna.

”Finansdepartementets analys visar att under alla tänkbara alternativ till brittiskt EU-medlemskap kommer vi få en mindre öppen och sammankopplad ekonomi”, skriver finansministern.

Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Marcon utfärdar en direkt varning för att Storbritannien kommer att tappa i internationellt inflytande när det gäller handelspolitik.

– När ni diskuterar er stålindustri med Kina är ni trovärdiga eftersom ni är med i EU, inte för att ni bara är Storbritannien. Ni kommer bli totalt överkörda annars, sade Macron till BBC på söndagen.

På söndagen varnade även den tyske finansministern Wolfgang Schäuble sin brittiske kollega Osborne att Tyskland kommer att bli en tuff förhandlare om Storbritannien lämnar EU, enligt Financial Times.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon upprepade i helgen tidigare krav på att få rösta om självständighet från Storbritannien om det blir ett nej i EU-omröstningen, rapporterar Reuters.

I opinionsundersökningarna är läget mellan ja- och nej-sidan fortsatt mycket jämn med ett svagt övertag för dem som vill vara kvar.

I veckan väntas även den amerikanske presidenten Barack Obama på besök i London tydligt förorda ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.