Hittills har ingen internationell organisation dragit slutsatsen att britterna skulle tjäna på att lämna EU.

Bild: Mike T

Hoppa till artikelns andra spalt.

OECD: Storbritannien fattigare utanför EU

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD slår fast att Brexit blir en dyr affär.

Enligt en studie publicerad i dag onsdag skulle Storbritanniens ekonomi år 2020 vara 3,3 procent mindre än den är i dag om invånarna vid folkomröstningen 23 juni väljer att lämna EU.

Organisationens generalsekreterare Angel Gurría menar att det innebär en minskad inkomst motsvarande brittisk genomsnittlig månadslön per person.

På längre sikt, år 2030, skulle ekonomin i bästa scenario vara 2,7 och i sämsta 7,7 procent mindre om Storbritannien lämnar EU, enligt OECD.

Kampanjen för att lämna EU, Vote Leave, avvisar dock OECD:s beräkningar.

– OECD sade att Storbritanniens skulle dra stora fördelar av att gå med i [växlingskursmekanismen för euron] ERM. Den rekommenderade att vi skulle gå med i euron. Så varför ska vi lyssna på deras ödesmättade prognoser om att lämna EU, sade Robert Oxley, talesperson för Vote Leave, i ett uttalande.

Tidigare i april har bland annat Internationella valutafonden och det brittiska finansministeriet kommit med ekonomisk konsekvensanalyser av ett Brexit med liknande resultat. Hittills har ingen internationell organisation dragit slutsatsen att britterna skulle tjäna på att lämna EU.