Två länder kan åter bli ett.

Bild: Europaportalen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tjeckoslovakien kan återuppstå

Diskussioner förs på högsta nivå om att återförena Tjeckien och Slovakien.

Efter att kommunismen släppt sitt grepp om dåvarande Tjeckoslovakien delades landet i Tjeckien och Slovakien 1993.

Men nu kan detta komma att ändras. Enligt både tjeckiska och slovakiska medier förs diskussioner mellan de båda ländernas regeringar om en återförening.

– Tillsammans får vi mer att säga till om och dessutom får vi mer EU-bidrag, säger Špatný Žert, tjeckisk statssekreterare för grannskapsfrågor.

Hans slovakiske motsvarigt, Čechomil Pančucha, menar att det är slovakerna, som liksom vid uppdelningen, som tagit initiativet.

– Vi har halkat efter tjeckerna, säger Pančucha och tillägger skämtsamt att en annan anledning att återförenas är att ingen kan särskilja Slovakien från Slovenien.

Faktum är att tjänstemän inom de slovakiska och slovenska utrikesdepartementen regelbundet träffas för att utbyta felaktigt skickade e-postmeddelanden.

Det tjeckoslovakiska nationalistpartiet ČSNS välkomnar initiativet.

– Verkligheten har hunnit ikapp oss. Historien talar sitt tydliga språk: Tjeckoslovakien är och förblir den naturliga statsbildningen för oss, säger partiledaren První Duben i ett uttalande.

Redan i maj i fjol inleddes en namninsamling om att hålla en folkröstning 2018 om en återförening.

En opinionsundersökning som den tjeckiska statstelevisionen lät genomföra 2012 svarade 70 procent av de tillfrågade att uppdelningen var ett misstag.

När en eventuell återförening skulle kunna äga rum är ännu oklart.

Enligt EU-kommissionens talesperson skulle ett eventuellt Tjeckoslovakien inte behöva ansöka om nytt EU-medlemskap. Dock skulle landet bara få behålla en av dagens två kommissionärer.

Från den slovakiska sidan har väckts förslag om att det nya landet bör heta Slovakotjeckien.

Enligt obekräftade uppgifter har även Österrike och Ungern inlett liknande samtal.