Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland kan komma få skuldlättnader

Euroländerna öppnar officiellt för att ge Grekland vissa skuldlättnader.

Euroländernas finansministrar träffades på måndagen för att diskutera nya delutbetalningar av krislånet till Grekland. Utvärderingen av krisprogrammet skulle enligt överenskommelsen från i somras göras i höstas men förhandlingarna har som vanligt dragit ut på tiden.

Parterna – den grekiska regeringen och övriga euroländer – har dock under de senaste veckorna närmat sig varandra. I söndags röstade det grekiska parlamentet genom två reformer, om pensioner och skattesystemet, som långivarna krävt för att betala ut nya pengar. Ett lån förfaller i juli och till dess måste alla krav vara uppfyllda.

Under det extrainsatta mötet kom skuldlättnader på tal.

– Vi hade en första diskussionsrund om statsskulden. Vi tittade på behovet, timingen, utformningen och villkoren för skuldlättnader, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem efter mötet och tillade att sådana eventuella lättnader förutsätter att Grekland fullföljer sina åtaganden i krisprogrammet.

I EU-kommissionens senaste ekonomiska prognos väntas den grekiska statsskulden i år stiga till rekordnivåer på över 180 procent av landets samlade ekonomi.

Skuldlättnaderna handlar inte om att skriva av delar av skulden vilket skedde 2012 utan väntas innebär åtgärder som att förlänga återbetalningstiden och/eller minska räntorna.

Den grekiske finansministern Euklidis Tsakalotos ser det som en ”stor lättnad” att frågan kommit på dagordningen.

– Det var ett mycket bra eurogruppsmöte för Grekland och, tror jag, ett mycket bra eurogruppsmöte för Europa, sade Tsakalotos efter mötet.

Innan utvärderingen av själva krisprogrammet och -lånet kan bli klar och Grekland få nya krispengar måste dock landet uppfylla ytterligare ett antal krav, bland annat en privatiseringsfond och ny banklagstiftning.

Finansministrarna träffas igen 24 maj och hoppas då nå en överenskommelse. Irlands finansminister Michael Noonan tror inte att förra årets debacle med återkommande krismöten om Grekland kommer att återupprepas.

– Saker har förändrats betydligt sedan fjolårets Greklandskris. Jag tror inte att någon vill ha en rad möten som leder ingenvart när det finns så många andra problem, sade Michael Noonan.