Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiskt EU-kampanjande läggs på is efter mord

Mordet på Labourledamoten och EU-förespråkaren Jo Cox har fått båda sidor att tillfälligt lägga ned sina valrörelser.

Den brittiska socialdemokratiska parlamentsledamoten Jo Cox knivhöggs och sköts på torsdagen av en 52-man som enligt obekräftade uppgifter skrek ”Storbritannien först” i samband med dådet. Det är en slogan som Brexitförespråkarna använt sig av. Mannen ska ha kopplingar till högerextrema gruppen Springbok Club, enligt The Independent.

– Mordet på Jo Cox är en attack riktad mot demokratin genom ett angrepp på en av dem som tjänar den. Därför angår det alla oss som tror på ett fritt samhälle, sade statsminister Stefan Löfven i ett uttalande

Den konservative parlamentsledamoten och ledande Brexitförespråkaren Boris Johnson meddelade att han tillfälligt skulle lägga ned sitt kampanjande. Detta gjordes även av den ledande vara-kvargruppen Britain Stronger in Europe och en rad andra fraktioner som deltar i kampanjandet inför nästa veckas folkomröstning om det fortsatta medlemskapet.

Premiärminister David Cameron och Irlands premiärminister Enda Kenny ställde också in planerade tal.

De flesta opinionsundersökningar som presenterats under den senaste veckan pekar mot ett nej till fortsatt EU-medlemskap. En sammanslagning av sex sonderingar under den senaste veckan ger vid handen 52 procents stöd för att lämna och 48 procent för att vara kvar. Enligt affärstidningen Financial Times sammanställning skulle lämna-sidan få 48 procent mot stanna-kvarsidans 43 procent. Nyhetsbyrån Bloombergs riskindex för att britterna kommer rösta för att lämna EU har ökat till 42 procent, den klart högsta siffran hittills.