Annons

På torsdag klockan sju lokal tid öppnar vallokalerna. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Dött lopp inför brittisk EU-omröstning

Det samlade opinionsläget inför den brittiska EU-omröstningen på torsdag visar att de osäkra väljarna kommer att avgöra utgången.

Kampanjandet inför torsdagens brittiska folkomröstning har efter helgens tillfälliga paus på grund av mordet på politikern Jo Cox återupptagits.

Innan mordet hade opinionen svängt och de flesta undersökningarna visade att stödet för att lämna EU var större än för att Storbritannien är kvar i EU. Lämnasidan ser dock ut att tappa försprånget. En sammanställning av de sex senaste sonderingarna visar på dött lopp: 50-50.

Även affärstidningen Financial Times sammanvägning av opinionen pekar på en jämn utgång: 44 procent för stanna i EU - 44 procent för att lämna med tolv procent som fortfarande är osäkra.

Annons

Enligt det index som nyhetsbyrån Bloomberg använder sig av för att uppskatta sannolikheten för ett Brexit är den i dag 37 procent, den från förra veckans toppnotering på 42 procent.

Dagen efter folkomröstningen samlas medlemsländernas EU-ministrar i Bryssel för att diskutera resultatet. På fredagen träffas även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, EU-parlamentets talman Martin Schulz och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Schulz ska dessförinnan konferera med ledarna för partigrupperna i EU-parlamentet.

I kommande vecka, på tisdag och onsdag, äger EU:s ordinarie junitoppmöte rum i Bryssel. Enligt den franske ekonomiministern Emmanuel Macron kommer då president François Hollande att ställa ett ultimatum.

– Man är med eller utanför. [Toppmötet] måste ställa ett ultimatum till britterna om deras syften och presidenten kommer att vara mycket tydlig gällande detta. Om Storbritannien vill ha ett handelsavtal med tillgång till den inre marknaden måste britterna bidra till EU-budgeten som norrmännen och schweizarna gör, sade Macron till Le Monde.