EU-kommissionären Günther Oettinger med ansvar för digitala frågor. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär: Brittiskt utträde kan vitalisera EU

Den tyska EU-kommissionären Günther Oettinger ser vissa politiska fördelar och ett starkare EU om Storbritannien lämnar unionen. Finansminister Magdalena Andersson håller inte med.

EU skulle "utveckla ett nytt perspektiv" och "ny dynamik" om Storbritannien lämnar EU. Det sade den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger på tisdagen uppger tidningen Politico.

EU skulle kunna utveckla sin säkerhetspolitik, utrikespolitik och anti-terrorpolitik om ett nej till EU vinner i den brittiska folkomröstningen den 23 juni, enligt kommissionären.

Enligt honom måste dock ett antal nationella val 2017 bland annat i Frankrike avslutas först. [Därefter] ”tror jag att vi kommer att samla mer makt och styrka", sade Oettinger enligt Politico.

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med kommissionären.

– Det får står för honom. För oss är Storbritannien ett land som är nära allierad. Vi har ofta likartade uppfattningar och de kommer ju inte att försvinna om Storbritannien gör det.

Finns det någon fördel för svensk del om Storbritannien skulle lämna EU?

– Nedåtsidan av att de lämnar överväger de eventuella positiva effekterna. Men det skulle kunna vara så att en del investeringar som kommer till Storbritannien istället kommer till Sverige, säger Magdalena Andersson till Europaportalen.