Nigel Farage under tisdagens debatt i EU-parlamentet.

Nigel Farage under tisdagens debatt i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

EU-parlamentariker till Brexitledare: Du har ljugit

Känslorna gick i svall när EU-parlamentet buade ut den brittiske ledamoten Nigel Farage som länge arbetet för att landet ska lämna EU. EU-parlamentet kräver att få sitta med vid bordet när Storbritanniens utträde ska förhandlas fram.

Tonläget var högt och kritiken mot den brittiske EU-parlamentarikern och Brexitförespråkaren Nigel Farage massiv när folkomröstningen debatterades i Europaparlamentet på tisdagen.

– De ungas hopp har förstörts. De politiker som slogs för Brexit hade privilegiet att få leva i ett Europa utan murar, utan nationalism. Nu bygger de nya murar, sade Manfred Weber, ledare för parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP.

Han och liksom ledarna för de socialdemokratiska, liberala och gröna partigrupperna anklagade Farage för att under valkampanjen ha farit med en rad osanningar. De syftade bland annat på uttalanden om att Turkiet står för dörren att bli EU-medlem och att 350 miljoner pund i veckan istället ska gå till landets sjukvård om Storbritannien lämnar unionen.

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker instämde.

– Du har ljugit, du berättade inte sanningen, du fabricerade verkligheten, sade Juncker.

Liberalernas partigruppsledare Guy Verhofstadt liknande delar av valkampanjen med nazistpropaganda.

– Historien kommer att döma de ansvariga för denna förödelse. Efter att man förstört landet vill man även förlama EU och dess institutioner, sade socialdemokratiska S&D-gruppens ordförande Gianni Pittella.

– Anledningen till att ni är så upprörda, anledningen till att ni är så arga, är väldigt tydligt från alla arga inlägg den här morgonen. Ni, som ett politiskt projekt, är i förnekelse, sade Nigel Farage som även förutspådde att Storbritannien inte blir det sista landet att lämna EU.

Han efterlyste även en ”pragmatisk och vuxen” förhandling om Storbritanniens framtida relationer med EU och att man ingår ett handelsavtal.

– Om ni skulle avvisa ett förnuftigt handelsavtal kommer konsekvenserna bli mycket värre för er än för oss, sade Farage.

Efter debatten röstade EU-parlamentet fram en resolution, en icke-bindande text, som uppmanade den brittiska regeringen att lämna in sin utträdesansökan snarast.

Ledamöterna krävde att EU-parlamentet måste ” göras fullt delaktigt i alla skeden av de olika förfaranden som rör avtalet om utträde och framtida förbindelser”. Efter att EU och Storbritannien enats om ett utträdesavtal måste parlamentet godkänna eller avvisa det och kräver därför att få sitt med kring förhandlingsbordet.