Statsminister Stefan Löfven (S) och Storbritanniens avgående premiärminister David Cameron. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Storbritannien måste bestämma sig

Stefan Löfven hoppas britternas så snart som möjligt lägger fram en plan om framtida relationer med EU. Men han betvivlar samtidigt att Brexitsidan vet vad den vill.

Vid tisdagens och onsdagens EU-toppmöte i Bryssel ska medlemsländernas stats- och regeringschefer diskutera det brittiska utträdet och vad som händer härnäst.

– Jag tycker att Storbritannien har en skyldighet att snabbt redovisa vad det är de tänker med sitt utträde, säger statsminister Stefan Löfven (S) på väg in på mötet.

Han får stöd av en rad andra ledare som vill att Storbritannien snarast lägger fram en plan för vad de vill i utträdesförhandlingarna som väntas inledas i höst. Men Löfven tror inte att lämnasidan har någon plan och att det som hittills lagts fram är önsketänkande.

– Det liknar nästan som att de tror att det ska vara som förr förutom att man inte ska behöva en avgift. Det måste de få klart för sig att så blir det inte. Det kan inte bli som förut, säger Löfven.

På väg in på mötet slog i princip alla ledare fast att Storbritannien måste lämna in sin utträdesansökan, artikel 50, innan förhandlingar kan inledas.

Litauens frispråkiga president Dalia Grybauskaitė menade dock att Brexit på ett psykologiskt plan redan ägt rum. Hon beskyllde även David Cameron för att ha spelat med Storbritanniens framtid.

– [Folkomröstningen] föreslogs från början på grund av ambitioner hos en del politiker och landet togs som gisslan av deras ambitioner, säger Grybauskaitė.

Toppmötet inleds med ett möte med alla 28 stats- och regeringschefer. Den brittiske premiärministern David Cameron lämnar sedan mötet.