Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen allt oroligare för brittiskt EU-nej

Med bara tio dagar kvar till den brittiska EU-omröstningen ställer landets största tidning sig bakom Brexit och de viktigaste facken uppmanar sina medlemmar att rösta för att vara kvar.

Tabloiden The Sun, med en läsekrets på runt 5,5 miljoner britter, uppmanar i dag tisdag sina läsare att rösta för att Storbritannien ska lämna EU vid folkomröstningen på torsdag i nästa vecka.

“Utanför EU kan vi bli rikare, säkrare och äntligen fria att skapa vårt eget öde. Om vi stannar kommer Storbritannien att uppslukas av denna obarmhärtigt expanderande tyskdominerade federala stat”, heter det på ledarplats.

Samtidigt väntas socialdemokratiska Labours ledare Jeremy Corby tillsammans med elva fackliga organisationer skicka en uppmaning till ”hela arbetarrörelsen och Labourväljare i hela Storbritannien” att rösta för att stanna kvar, rapporterar The Guardian. Även den tidigare Labourledaren och premiärminister Gordon Brown håller tal runt om i landet för att få folk att rösta för fortsatt EU-medlemskap. Brown träffade i dag EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera situationen.

En sammanvägning av alla opinionsundersökningar som hittills gjorts i visar att skillnaden mellan de båda sidorna minskat under bara den senaste veckan. En sondering genomförd på uppdrag av The Times och publicerad i dag visar på en ledning med sex procentenheter för lämnasidan, den största sedan mätningarna började. En undersökning i The Guardian på måndagen visade ett liknande försprång.

Annons

Enligt det index som nyhetsbyrån Bloomberg använder sig av för att uppskatta risken för ett Brexit är den i dag 33 procent – den högsta siffran hittills.

Hos den svenska regeringen växer oron för att britterna faktiskt kommer att lämna EU.

– Jag har blivit mer pessimistisk om Brexit eftersom debatten har svängt till att handla om invandring, säger EU-minister Ann Linde (S) till journalister i riksdagen på tisdagen.

– Om Storbritannien lämnar kommer hela dynamiken ändras i EU, säger Linde och pekar på att det i dag finns en fungerande balans mellan de tre stora medlemsländerna Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Hon hoppas dock att folkomröstningen, oavsett utgång, ska bli en väckarklocka som leder till att förståelsen ökar för behovet av EU.

Hos vadslagningsbyråerna, där man ska spela på huruvida man tror att Storbritannien kommer lämna EU eller ej, är dock oddsen för att Storbritannien ska vara kvar lägre än att landet lämnar.