Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Statsministern: EU är vår viktigaste utrikespolitiska plattform

Stefan Löfven slår fast att EU-samarbetet är Sveriges viktigaste utgångspunkt för utrikespolitiken.

– EU är vår viktigaste utrikespolitiska plattform, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid ett tal i Finland på söndagen. Därmed upprepar han närmast vad utrikesminister Margot Wallström (S) sade tidigare i år i samband med regeringens utrikespolitisk deklaration.

Socialdemokraterna har traditionellt sett FN som den viktigaste plattformen för när Sverige vill påverka internationellt. Statsministern pekar på flera områden där EU och därmer Sveriges utrikespolitik kan fördjupas.

– Från svensk sida vill vi gärna se en starkare gemensam utrikes- och säkerhetspolitik inom EU. En sådan skulle kunna göra mer för att förebygga och hantera konflikter i Östeuropa, i Mellanöstern och i Afrika. Vi vill också utveckla EU:s förmåga att kunna stötta och stärka medlemsstaternas motståndskraft mot hybridhot. För att kunna agera så effektivt som möjligt i olika krishanteringsinsatser kan EU med fördel också utveckla sina egna partnerskap med FN och med Nato, sade Stefan Löfven.