Annons

Storbritanniens nästa premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kandidat drar sig ur brittisk ledarkamp – Bara May kvar

Andrea Leadsom meddelade på måndagen att hon drar tillbaka sin kandidatur som partiledare och premiärminister. 

Beslutet innebär att endast Theresa May är kvar som kandidat till ledare för konservativa Tory och därmed Storbritanniens nästa premiärminister.

– Theresa May har stöd av mer än 60 procent av parlamentsledamöterna. Hon sitter i bästa position för att genomföra Brexit till bästa möjligta villkor för britterna och hon har lovat att göra det, sade Leadsom i ett uttalande vid lunchtid på måndagen.

Hon sade även sig vilja undvika den osäkerhet som de nio veckorna fram till valet av ny partiledare 9 september skulle innebära för Storbritannien.

Theresa May väntas inom kort utses till ny partiledare. När hon tar över efter nuvarande premiärminister David Cameron är ännu oklart men enligt vissa uppgifter kan det ske redan inom någon vecka.

May är för närvarande inrikesminister och har tidigare krävt att Storbritannien lämnar Europakonventionen och Europadomstolen i Strasbourg och att Storbritannien bör införa pant på vissa migranter. Inför den brittiska EU-omröstningen stod hon på stanna-sidan men har sagt att Storbritannien nu kommer lämna unionen.