Annons

Sverige EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor Cecilia Malmström (L). Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström till britterna: Nytt handelsavtal får vänta

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström menar att Storbritannien kan förhandla fram sina framtida handelsrelationer med unionen först när utträdet är klart.

Om och när Storbritannien lämnat in den officiella ansökan att få lämna EU, den så kallade artikel 50, kommer förhandlingarna kring utträdesvillkoren att ta minst två år. När de förhandlingarna är klara kommer landet, enligt Sverige EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor Cecilia Malmström (L), stå utan handelsavtal med EU.

– Det rör sig om två förhandlingar. Först lämnar man, sedan förhandlar man fram villkoren [för det nya förhållandet till EU], sade Cecilia Malmström till BBC på torsdagen.

Under utträdesförhandlingarna är Storbritannien formellt fortfarande EU-medlem och EU kan inte förhandla fram handelsavtal med sina egna medlemmar.

Annons

Det innebär att Storbritannien efter utträdesförhandlingarna åter måste sätta sig vid förhandlingsbordet med EU. Unionens förhandlingar om ett frihandelsavtal med Kanada tog som jämförelse över fem år att förhandla fram och har ännu inte slutligen godkänts. Men eftersom Storbritannien redan i dag uppfyller alla regler för EU:s inre marknad kan förhandlingar i det fallet gå snabbare.

Storbritannien väntas under utträdesförhandlingarna inte heller formellt kunna förhandla fram handelsavtal med andra länder utanför EU. Under tiden tror Malmström att handeln mellan EU och Storbritannien kommer att styras av reglerna i Världshandelsorganisationen. Medlemsländerna har inga egna handelsavtal med länder utanför unionen utan sådan avtal förhandlas gemensamt fram av EU-kommissionen.

Cecilia Malmströms uttalande får stöd av Michael Dougan, professor i EU-rätt vid Liverpools universitet.

– Vi har hört mycket i media om att vi har två år på oss att nå en ny uppgörelse med EU. Det stämmer inte alls. Skiljsmässoöverenskommelsen är helt frånskild från ramverket för ens framtida EU-relationer, sade Michael Dougan under en föreläsning.

Dougan räknar med att sådana förhandlingar om Storbritanniens framtida förhållande till EU kan ta runt tio år.