Flyktingläger utanför turkiska Gaziantep. Sammanlagt beräknas över tre miljoner flyktingar bo i Turkiet. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU ger flyktingar betalkort

Flyktingar i Turkiet ska få ett betalkort med pengar som ska gå till mat, utbildning och husrum i det största biståndsprogrammet i EU:s historia.

Programmet som presenterades på torsdagen uppgår till 348 miljoner euro, motsvarande 3,3 miljarder kronor ska genomföras i samarbete med flera hjälporganisationer på plats i Turkiet.

Inom biståndsprogrammet, som arbetats fram av bland annat FN:s livsmedelsprogram och turkiska röda halvmånen, ska det från oktober i år varje månad ske pengaöverföringar till betalkort som flyktingarna får. Pengarna ska gå till mat, boende och utbildning, flyktingarna får själva bestämma hur de ska användas. Summan som varje hushåll får beror på dess storlek och vilka behov som finns.

– Detta ändrar spelplanen när det gäller utdelning av internationellt humanitärt bistånd, sade EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides på torsdagen.

Över tre miljon flyktingar beräknas befinna sig i Turkiet, de allra flesta syrier. En överväldigande majoritet av dem, nio av tio, bor utanför flyktingläger. De 3,3 miljarder kronorna ingår i de 27 miljarder som EU lovat Turkiet i utbyte mot att landet stoppar flyktingar från att ta sig till EU och ta tillbaka flyktingar.