Fyra EU-länders parlament har hittills röstat för att ratificera klimatavtalet. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU jagar eget klimatbeslut

Sverige och EU ökar trycket för att ratificera det globala klimatavtalet från Paris för att få vara med på nästa viktiga FN-möte.

Den svenska regeringen föreslog på torsdagen för riksdagen att Sverige ska ratificera – slutligen godkänna – det internationella klimatavtal som nåddes för knappt ett år sedan i Paris.

– Vi trycker på från svensk sida allt vad vi kan för att EU ska kunna gå i ett snabbspår och ratificera innan Marrakechmötet i november, sade klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT och syftade på det första partsmötet i Marocko för de länder som då ratificerat avtalet vilket i dagsläget 60 länder gjort.

Annons

EU-kommissionen vill så snart som möjligt kunna ratificera avtalet för att kunna vara och fatta viktiga beslut om avtalets genomförande vid Marrakech. Både USA och Kina är redan klara. Som drivande för att få genom avtalet anses det vara pinsamt om EU inte skulle kunna delta på mötet. För att så ska kunna ske måste det ratificeras innan 15 oktober.

Av EU-länderna har parlamenten i Frankrike, Österrike, Ungern och Slovakien röstat genom en ratifikation men ännu inte skickat in de så kallade ratifikationsinstrumenten till FN.

Enligt klimatminister Lövin vill vissa medlemsländer inte ratificera avtalet eftersom man ännu inte enats om hur stora utsläppsminskningar varje land måste göra. Men det handlar även delvis om oro för att man ruckar på kompetensfördelningen mellan medlemsländerna och EU-kommissionen. Enligt regelverket måste alla 28 medlemsländer ratificera för att EU som helhet ska kunna göra det, men rättslig expertis menar att går det att komma runt det om alla medlemsländer ger sitt godkännande.

På fredag i nästa vecka har EU-ländernas miljöministrar kallats in till ett extra möte i Bryssel för att öka trycket på få avtalet ratificerat.