Statsminister Stefan Löfven (S) avger regeringsförklaringen i riksdagen. Arkivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Vi ska forma Europas framtid

Sveriges behov av ett fungerande europeiskt samarbete har enligt statsminister Stefan Löfven aldrig varit större.

Under årets regeringsförklaring, presenterad på tisdagen, efterlyste statsminister Stefan Löfven (S) mer internationellt samarbete.

– Slutenhet har aldrig varit Sveriges väg. Öppenhet mot världen präglar Sverige och varje invånares vardag, sade Stefan Löfven när han drog upp linjerna för regeringens politiska inriktning det närmaste året.

– Vårt behov av ett fungerande europeiskt samarbete har aldrig varit större. Sverige ska aktivt bidra till att forma Europas framtid, sade Löfven och pekade ut Sveriges tre prioriteringar för EU-samarbetet.

Det handlar om jobb och tillväxt, en ambitiös miljö- och klimatpolitik och ett gemensamt ansvarstagande för migrationen.

– EU:s inre marknad är avgörande för att bryta den höga arbetslösheten. Samtidigt ska goda arbetsvillkor säkras. Lika lön för lika arbete ska gälla enligt lagar och avtal i arbetslandet, sade Löfven som slog ett slag för det sociala EU-toppmöte som Sverige tagit initiativ till och som ska äga rum nästa höst.

Regeringsförklaringen innehöll även stöd till EU:s handelsavtal med Kanada, som riksdagen i höst ska ratificera, och de pågående förhandlingarna om ett handelsavtal med USA.

– Avtalen ska respektera demokratiskt fattade beslut. Sverige ska vara ett föregångsland för fri och rättvis handel.

Löfven underströk även vikten av att EU:s framtida ”relationer med Storbritannien ska vara fortsatt goda. Så även Sveriges”.