EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Skatteparadis på väg att svartlistas

EU-kommissionen vill att medlemsländerna sätter samman en lista över länder som ska klassas som skatteparadis.

EU-kommissionen inledde på torsdagen arbetet med sätta samman en gemensam lista över ”icke samarbetsvilliga skattejurisdiktioner”, det vill säga skatteparadis i världen.

– EU-förteckningen kommer att vara ett verktyg för att hantera länder utanför unionen som inte följer reglerna, sade EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.

Kommissionen har rankat 165 av världens länder och områden efter en rad indikatorer som storleken på deras finanssektorer, ekonomiska band till EU-länderna och transparens.

I dag har länderna egna listor men enligt kommissionen skulle en gemensam lista bland annat ge större tyngd när det gäller länder utanför EU som vägrar att rätta sig efter internationella standarder för god förvaltning i skattefrågor.

EU-länderna själva är inte med på listan trots att länder som Irland, Luxemburg och Nederländerna har dömts eller utreds för så kallad aggressiv skatteplanering.

Det är nu upp till medlemsländerna att välja ut vilka länder som ska vara med på den slutliga svarta listan som ska vara klar i slutet av nästa år.