Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ändring i ungersk grundlag drivs fram trots ogiltig folkomröstning

BRYSSEL 11 oktober 2016 | Oppositionsparti bojkottar parlamentet

Ännu en gång vill ungerska regeringen ändra landets grundlagar för att skriva in resultatet från den ogiltiga folkomröstningen om asylsökande.

På måndagen skickade Ungerns nationalkonservativa regering under premiärminister Viktor Orbán in sitt förslag på revidering av landets grundlag.

Det är sjunde gången på fem år det sker enligt, The Budapest Beacon. Bland förändringarna märks det löfte som Orbán gav efter den ogiltiga folkomröstningen i början av oktober. Han sade då att utfallet att 98 procent av de röstande ungrarna sade nej till att ta emot asylsökande ska skrivas in i författningen. Detta trots att omröstningen inte nådde upp till det erforderliga valdeltagandet på 50 procent.

I förslaget till revidering stå att ”Ingen utländsk befolkning kan placeras i Ungern”.

Regeringen vill även att det ska stå att ”[…] försvaret av vår konstitutionella vi-identitet som är rotad i vår historiska författning är statens grundläggande ansvar” och att det är ”varje statlig institutions ansvar att försvara Ungerns konstitutionella identitet”.

Flera organisationer och bedömare menar att Unger går i en auktoritär riktning. I förra veckan stängdes landets största dagstidning, den oppositionella vänstertidningen Népszabadság, ned. Tidningen hade veckan innan köpts av företaget Mediaworks som anses stå Viktor Orbán nära och nedläggningen motiverades med stora förluster för tidningen.

Men kritiker och journalister på tidningen menar att det är försök att ytterligare tysta oppositionella röster.

– Kommissionen känner till och är oroad för nedstängningen av den ungerska tidningen Népszabadság. Frågo, sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas på måndagen.

Nedstängningen fick de fyra parlamentsledamöterna i det ungerska oppositionspartiet, socialliberala Demokratiska koalitionen, att ta beslutet att på obestämd tid bojkotta det ungerska parlamentet och inte delta i dess möten.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret