Belgiens premiärminister Charles Michel vid veckans EU-toppmöte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Belgien: Fortsatt ovisst om Ceta — Vallonien radikaliseras

Enligt Belgiens premiärminister Charles Michel har den vallonska regionregeringens position radikaliserats i sitt veto mot handelsavtalet med Kanada.

Det vallonska regionparlamentet fortsätter på fredagsmorgonen att diskutera sin inställning till EU:s handelsavtal med Kanada något som man hittills sagt nej till och därmed stoppar.

Den belgiske premiärministern Charles Michel har under natten förhandlat och varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

– Det är en svår situation. Jag känner inte tillförsikt eftersom jag har känslan att den vallonska regeringens positioner radikaliserats efter gårdagens beslut [att säga nej], sade Michel på fredagsmorgonen på väg in till veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Han tillade att vallonerna i nuläget vägrar att säga ge sitt godkännande.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade natten till fredag läget ”besvärligt”.

– Om inte EU klarar av att skriva ett sådant avtal med Kanada har vi problem, sade Löfven efter toppmötets första dag.

Vallonien ministerpresident Paul Magnette sade vid lunchtid på fredagen att det gjorts framsteg när det gäller garantier kring jordbruksfrågor. Dock är parlamentet inte nöjt med investeringsskyddet och skiljedomstolarna som ingår i avtalet.

Annons

– Som det är skrivet i dag i avtalet är det inte helt tydligt. Det är stora principer och riktlinjer. Det är som att köpa krisen i säcken, sade Magnette som tillade att det fortfarande finns frågor att lösa.

Han vill att nästa torsdags planerade toppmöte mellan EU och Kanada skjuts upp för att hitta lösningar.

Till Ekot beklagar Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) händelseutvecklingen.

– Jag tycker att det vallonska parlamentet har fått väldigt starka försäkringar om att det man är orolig för inte finns någon grund för, sade Linde.

Enligt Hans Maertens, VD för den flamländska arbetsgivarorganisationen Voka, kommer 90 procent av Belgiens export till Kanada från Flandern i norr och 98 procent av den belgiska importen från Kanada går till Flandern. De övriga tio respektive två procenten från Brysselregionen och Vallonien.

Under EU-toppmötets första dag diskuterades även unionens relation till Ryssland. Stats- och regeringscheferna enades om ett ”starkt fördömande av den syriska regimens attacker och dess allierad, i synnerhet Ryssland, på civila i Aleppo”. Frågan om förlängning av de nuvarande sanktionerna ska diskutera vid nästa toppmöte i december.

Storbritanniens premiärminister Theresa May, för första gången på ett EU-toppmöte, fick vid ettiden på natten under fem minuter presentera sin syn på brexit. Ingen av stats- och regeringscheferna ska enligt uppgift ha kommenterat presentationen.

May ska även ha krävt att få ”spela en aktiv roll” när övriga stats- och regeringschefer träffas för att diskutera unionens framtid. I annat fall blir det svårt för henne ”att acceptera det ni enats om” utan Storbritannien, enligt Politico som citerar en diplomat som deltog i mötet. Rådsordförande Donald Tusk ska ha svarat att hon måste acceptera läget.