Annons

Handelsavtalet Ceta mellan Kanada och EU undertecknades på söndagen i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Undertecknat Ceta kan stoppas på vägen

EU har undertecknat handelsavtalet med Kanada men både kritiker och förespråkare tror att det kan blockeras under den ratificeringsprocess som nu väntar.

Efter veckor av förhandlingar med regionparlamentet i Vallonien, ett inställt toppmöte och ett trilskande kanadensiskt flygplan undertecknades på söndagen EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta. Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var det ”ett av de viktigaste toppmöten under de senaste åren” och det bästa handelsavtalet som EU förhandlat fram.

– Vi sätter i dag de standarder som kommer att avgöra globaliseringen under de kommande årtionden, sade Juncker.

I fredags nådde de belgiska regionerna och den federala regeringen en kompromiss som gjorde att landet kunde underteckna avtalet. Länge såg det ut som att det vallonska regionparlamentet skulle blockera avtalet. Europeiska rådets ordförande, som företräder medlemsländernas stats- och regeringschefer, Donald Tusk kritiserade hur processen gått till.

–  [Undertecknandet visar] att vi fortfarande har tillräcklig styrka och beslutsamhet, åtminstone vissa av oss, att motverka fatalismen i förfallet av vår politiska värld, sade Tusk som menade att känslor och intryck nu blivit viktigare än fakta och siffror i kampen om medborgarna.

Annons

Efter att EU-parlamentet gett avtalet sitt godkännande, vilket det väntas göra, kan det börja gälla provisoriskt. Det innebär att 98 procent av avtalstexten träder i kraft och medför bland annat att 99 procent av alla tullar mellan Kanada och EU-länderna skrotas vilket på sikt beräknas spara motsvarande 4,9 miljarder kronor per år. Det omdebatterade investeringsskyddet ICS börjar dock inte gälla förrän 38 nationella och regionala parlamentet ratificerat avtalet, en process som väntas ta fler år. 

EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) menar att kontroverserna kring avtalet kan få även andra parlament att sätta käppar i hjulet för ratificeringen och framtida handelsavtal.

– Jag tror också att det finns någon som inspirerats av Vallonien och känner att det här kan vara min möjlighet att få stå på världsscenen för en kort sekund, sade Fjellner till Ekot.

Miljöorganisationen Greenpeace räknar med att avtalet inte kommer att kunna ratificeras.

– Detta avtal kommer troligtvis inte att överleva den demokratiska och rättsliga granskning i ratificeringsprocessen under de kommande månaderna, sade Shira Stanto, handelspolitisk ansvarig på Greenpeace i ett uttalande.