Sverige i fortsatt transporttopp

Lågt förtroende för järnvägen drar ned det svenska betyget för transportkvalitén men hamnar ändå på en andra plats i EU.

Liksom i fjol hamnar Sverige på en andra plats över EU-kommissionens ranking för kvalitén på transport i medlemsländerna. 

Det är tredje året som rankingen genomförs och liksom de föregående gångerna ligger Nederländerna i topp. Efter Sverige ligger Tyskland och Österrike

–  Dessa länder har olika styrkor. Men de har alla solida ramverk för investeringar, bra transportsäkerhet och är duktiga att genomföra EU-lagar, sade EU:s transportkommissionär Violeta Bulc på torsdagen.

”[Sverige] har den nästa högsta andelen förnybart transportbränsle och ligger på fjärde plats i andelen nya bilar som använder alternativa bränslen. [Men] konsumenterna är fortsatt ganska kritiska mot alla transportsätt i Sverige”, heter det i ett meddelande från kommissionen.

I botten återfinns Rumänien, Kroatien och Grekland.

Kommissionen har tittat på 30 indikatorer som antal döda i trafiken, överträdelseförfaranden mot medlemslandet gällande transportfrågor, andel förnyelsebart bränsle, investeringar, infrastruktur och trafikstockningar.