Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trots ogilig folkomröstning – Orbán larmar om nya bataljer

Trots ogiltigförklarat omröstningsresultat går Ungerns premiärminister in för en ny fajt med Bryssel.

Söndagens ungerska folkomröstning om att ta mot flyktingar inom EU:s omfördelning klarade inte tröskeln på 50 procent valdeltagande som krävdes för att göra den giltig.

Av dem som röstade sade 98 procent nej till att ta emot några flyktingar. Nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán tog detta och det faktum att det var fler som röstade nej denna gång än som röstade ja när landet röstade om att gå med i EU.

– Vi har uppnått ett utmärkt resultat i dag. Detta är kanske den viktigaste frågan för de närmaste åren, Ungerns framtid, våra barn och barnbarns framtid, sade Orbán på söndagskvällen.

Orbán vill att resultatet, trots att det inte klarat tröskeln, ska skrivas in i landets författning. Med resultatet i ryggen vill han även öka trycket på övriga medlemsländer att slippa ta emot asylsökande. Enligt de nuvarande regelverket som medlemsländerna enades om för ett år sedan ska Ungern ta emot drygt 1 200 personer i behov av internationellt skydd.

Annons

– Frågan är nu vad EU:s svar blir. [Vårt] vapen kommer att vara tillräckligt starkt även i Bryssel. Vi har tagit det första och viktigaste steget. På denna långa väg väntar oss hårda bataljer och rasande konflikter, sade Orbán som tillade att han ska göra allt i sin makt för att stoppa omfördelningen.

Med illa dold förtjusning kommenterade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas resultatet med att det förklarats juridiskt ogiltigt.

– Om folkomröstningen hade blivit juridiskt giltigt hade vår kommentar blivit att vi noterar det. Eftersom det förklarats vara juridiskt ogiltigt av valkommittén kan vi nu också säga att vi noterar det.

– Vi respekterar det ungerska folkets vilja, både dem som röstade och dem som inte gjorde det, sade Schinas på måndagen som inväntar Viktor Orbáns nästa drag.

– Det är upp till den ungerska regeringen att avgöra vad man ska göra med resultatet i denna nationell folkomröstning, sade Schinas.