Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Trots ogilig folkomröstning – Orbán larmar om nya bataljer

BRYSSEL 3 oktober 2016 | "Starkt vapen"

Trots ogiltigförklarat omröstningsresultat går Ungerns premiärminister in för en ny fajt med Bryssel.

Söndagens ungerska folkomröstning om att ta mot flyktingar inom EU:s omfördelning klarade inte tröskeln på 50 procent valdeltagande som krävdes för att göra den giltig.

Av dem som röstade sade 98 procent nej till att ta emot några flyktingar. Nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán tog detta och det faktum att det var fler som röstade nej denna gång än som röstade ja när landet röstade om att gå med i EU.

– Vi har uppnått ett utmärkt resultat i dag. Detta är kanske den viktigaste frågan för de närmaste åren, Ungerns framtid, våra barn och barnbarns framtid, sade Orbán på söndagskvällen.

Orbán vill att resultatet, trots att det inte klarat tröskeln, ska skrivas in i landets författning. Med resultatet i ryggen vill han även öka trycket på övriga medlemsländer att slippa ta emot asylsökande. Enligt de nuvarande regelverket som medlemsländerna enades om för ett år sedan ska Ungern ta emot drygt 1 200 personer i behov av internationellt skydd.

– Frågan är nu vad EU:s svar blir. [Vårt] vapen kommer att vara tillräckligt starkt även i Bryssel. Vi har tagit det första och viktigaste steget. På denna långa väg väntar oss hårda bataljer och rasande konflikter, sade Orbán som tillade att han ska göra allt i sin makt för att stoppa omfördelningen.

Med illa dold förtjusning kommenterade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas resultatet med att det förklarats juridiskt ogiltigt.

– Om folkomröstningen hade blivit juridiskt giltigt hade vår kommentar blivit att vi noterar det. Eftersom det förklarats vara juridiskt ogiltigt av valkommittén kan vi nu också säga att vi noterar det.

– Vi respekterar det ungerska folkets vilja, både dem som röstade och dem som inte gjorde det, sade Schinas på måndagen som inväntar Viktor Orbáns nästa drag.

– Det är upp till den ungerska regeringen att avgöra vad man ska göra med resultatet i denna nationell folkomröstning, sade Schinas.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret